Do góry

Desery Przepis na:

Pasztet z pistacjami

Pasztet z pistacjami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11052

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Pasztet z pistacjami"

Składniki

  • 140 g świeżego boczku (bez skóry)
  • 330 g mięsa wieprzowego (z kulki
  • na szynkę)
  • 250 g karczku
  • 80 g marchewki
  • 30 g pietruszki
  • 30 g selera
  • 60 g cebuli
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • liść laurowy (większy)
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 120 g wątróbki drobiowej
  • 5 łyżki masła klarowanego
  • bułka czerstwa bez polepszaczy
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 40 g pistacji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pasztet z pistacjami

Przygotowanie

  1. 170 min • Porcja 100 g ok. 310 kcal • Przepis na 18-20 porcji.

  2. Boczek, mięso wieprzowe, karczek kroję w średnią kostkę. Obieram warzywa. Mięso z warzywami, zielem, liściem laurowym i pieprzem zalewam zimną wodą 2 cm nad mięsem.

  3. Gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie mięciutkie. Gdy wszystko lekko przestygnie, wkładam bułkę. Zostawiam do wystudzenia.

  4. Do szklanki odlewam trochę gorącego wywaru i moczę w nim pistacje ok. godziny. Na maśle klarowanym podsmażam wątróbkę. Mięso i bułkę wyjmuję na 15 min przed mieleniem na sitko, by odciekły. Wszystko mielę 3 razy. Dodaję żółtka, doprawiam dość pikantnie i mieszam.

  5. Dodaję pistacje oraz ubite na sztywno białka. Delikatnie mieszam. Przekładam do foremki. Piekę godzinę w 180°C.

  6. Pasztet zawsze mieszam mikserem z końcówkami do ucierania – 4-5 minut. Alina Waliczek z Dzimierza

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń