Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piaskowy jabłecznik na maślance"
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1356
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34155
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1356
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113598
Składniki
Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij do niej jajka. Dołóż skórkę z cytryny oraz limonki. Mieszaj i porcjami, na przemian dodawaj maślankę oraz obie mąki i proszek.
Ciasto ucieraj jeszcze kilka minut mikserem, aż wszystkie dobrze się połączą. Jabłka obierz, przetnij wzdłuż na pół. Wytnij środki z pestkami. Połówki jabłek dosyć głęboko ponacinaj (po wypukłej stronie). Natychmiast skrop sokiem z cytryny.
Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim jabłka. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. Zanim ciasto wystygnie, posmaruj je konfiturą.Źródło: Tina