Do góry

Desery Przepis na:

Pieczony sernik z malinami

Pieczony sernik z malinami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 20

Dodano:

Odsłon: 171

Idealny sernik z malinami na kruchym spodzie. Posmak lata:)

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 5 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko (M)
  • 750 g twarogu
  • 120 g cukru
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 200-300g malin
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
> 6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pieczony sernik z malinami

Przygotowanie

  1. Ciasto kruche:
    Do misy miksera wsypać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier i zimne masło pokrojone w kostkę. Zmiksować tylko do połączenia się składników, następnie wbić jajko i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1h.

  2. Dno tortownicy o średnicy 26-28cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C

  3. Masa serowa:
    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera włożyć twaróg, budyń, cukier i cukier wanilinowy zmiksować na niskich obrotach do połączenia się składników. Dodać jajko i zmiksować.

  4. Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na dwie części: jedną większą, a drugą mniejszą. Większą częścią wylepiamy spód i boki (1,5-2cm) tortownicy. Mniejszą część wkładamy na 10 minut do zamrażarki.

  5. Wylać masę serową, na niej ułożyć maliny wymieszane z mąką ziemniaczaną. Na koniec zetrzeć na tarce mocno schłodzoną mniejszą część ciasta kruchego.

  6. Włożyć do piekarnika i piec przez ok. 50 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i udekorować malinami. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń