Do góry

Desery Przepis na:

Pierogi z pieczarkami

Pierogi z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1332 Ocena: 11271

Dodano:

Odsłon: 6

Sprawdzony przepis na "Pierogi z pieczarkami"

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 cebula
  • 1 szklanka wrzątku
  • po 1 łyżce masła i oleju
  • 25-30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz świeżo mielony
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pierogi z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ok. 1/3 odłożyć do okraszenia pierogów. Do reszty dołożyć pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić pieprzem, poddusić, doprawić solą na końcu (inaczej pieczarki puszczą sok).

  2. Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek, wlać wrzątek, dodać masło, wymieszać łyżką, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min. Ciasto cienko rozwałkować, szklaneczką wycinać krążki. Na każdym rozłożyć po 1 łyżeczce farszu, zlepić dokładnie brzegi.

  3. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować na wolnym ogniu, wyławiać ok. 3 minuty od wypłynięcia. Okrasić cebulką.

  4. Pierogi dobrze przechowują się w zamrażarce, więc najlepiej zrobić je na zapas z kilograma mąki. A odsmażane są lepsze niż z wody!

  5. ok. 70 minut

    Źródło: Twoje Imperium

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń