Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierogi z pieczarkami"
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2641
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 278
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9554
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1013
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 2641
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 278
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 9554
szybkie spaghetti w trochę innym wydaniu :)
Odsłon: 1013
Składniki
Cebulę obrać, drobno posiekać, zeszklić na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ok. 1/3 odłożyć do okraszenia pierogów. Do reszty dołożyć pieczarki utarte na tarce o dużych oczkach, podsmażyć, doprawić pieprzem, poddusić, doprawić solą na końcu (inaczej pieczarki puszczą sok).
Mąkę przesiać, dodać sól, zrobić dołek, wlać wrzątek, dodać masło, wymieszać łyżką, zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić na 30 min. Ciasto cienko rozwałkować, szklaneczką wycinać krążki. Na każdym rozłożyć po 1 łyżeczce farszu, zlepić dokładnie brzegi.
Pierogi wrzucać na osolony wrzątek, gotować na wolnym ogniu, wyławiać ok. 3 minuty od wypłynięcia. Okrasić cebulką.
Pierogi dobrze przechowują się w zamrażarce, więc najlepiej zrobić je na zapas z kilograma mąki. A odsmażane są lepsze niż z wody!
ok. 70 minutŹródło: Twoje Imperium