Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek drożdżowy"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17155
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 369
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 108
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 160
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17155
Składniki
Połowę letniego mleka wlej do kubeczka, dodaj pokruszone drożdże, rozetrzyj. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość.
40 dag mąki wsyp do miski. Dodaj 10 dag cukru, szczyptę soli oraz 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny. Wlej resztę letniego mleka. Na koniec do składników w misce dodaj jedno żółtko oraz wyrośnięty zaczyn.
Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Będzie gotowe, jeśli przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuj owoce. Świeże opłucz, osusz, w razie potrzeby obierz lub wypestkuj. Większe owoce pokrój na kawałki. Jeśli używasz mrożonki, wysyp ją na sito, przelej wrzątkiem i osącz.
Wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, opakowanie cukru waniliowego, drugie żółtko oraz resztę margaryny. Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruszonkę do ciasta.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, przełóż na dużą, pokrytą pergaminem (lub natłuszczoną i wysypaną bułką tartą) blachę. Odstaw na około 30 minut. Posyp owocami i kruszonką. Piecz około 40 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety