Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek drożdżowy"
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 281
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 750
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 424
Przepis dnia
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 281
Kawa pobudza ciało i umysł. Przygotowana w ten sposób rozgrzewa, pomaga przy...
Odsłon: 38
Bardzo szybka i zdrowa sałatka pomidorowa do potraw z grilla, burgerów lub do...
Odsłon: 750
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 160
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 48
Składniki
Połowę letniego mleka wlej do kubeczka, dodaj pokruszone drożdże, rozetrzyj. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce pod przykryciem do czasu, aż podwoi objętość.
40 dag mąki wsyp do miski. Dodaj 10 dag cukru, szczyptę soli oraz 10 dag rozpuszczonej i przestudzonej margaryny. Wlej resztę letniego mleka. Na koniec do składników w misce dodaj jedno żółtko oraz wyrośnięty zaczyn.
Starannie wyrób gładkie i elastyczne ciasto drożdżowe. Będzie gotowe, jeśli przestanie kleić się do rąk. Ciasto przykryj bawełnianą szmatką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotuj owoce. Świeże opłucz, osusz, w razie potrzeby obierz lub wypestkuj. Większe owoce pokrój na kawałki. Jeśli używasz mrożonki, wysyp ją na sito, przelej wrzątkiem i osącz.
Wymieszaj pozostałą mąkę, cukier, opakowanie cukru waniliowego, drugie żółtko oraz resztę margaryny. Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruszonkę do ciasta.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, przełóż na dużą, pokrytą pergaminem (lub natłuszczoną i wysypaną bułką tartą) blachę. Odstaw na około 30 minut. Posyp owocami i kruszonką. Piecz około 40 minut w 180 st.Źródło: Świat kobiety