Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek pomarańczowy na kruchym spodzie"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14028
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15878
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6418
Składniki
Kruchy spód: mąkę posiekaj z masłem oraz cukrem. Kiedy powstaną grudki, dodaj skórkę cytrynową, 2 żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto.
Blachę z wysokim brzegiem wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep ciastem. Włóż je na 20 minut do lodówki. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 30 minut. Wystudź.
Masa: proszek budyniowy połącz z pozostałymi 2 żółtkami oraz szklanką nektaru pomarańczowego. Resztę nektaru zagotuj. Wlej rozmieszany budyń.
Gotuj jeszcze minutę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wyłóż ją na upieczony kruchy spód. Wyrównaj. Wstaw na 5–6 godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina