Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Placek pomarańczowy na kruchym spodzie"
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1611
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 649
Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1611
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 649
Składniki
Kruchy spód: mąkę posiekaj z masłem oraz cukrem. Kiedy powstaną grudki, dodaj skórkę cytrynową, 2 żółtka, sól i kwaśną śmietanę. Szybko zagnieć ciasto.
Blachę z wysokim brzegiem wyłóż pergaminem. Spód i brzegi formy wylep ciastem. Włóż je na 20 minut do lodówki. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. Piecz 30 minut. Wystudź.
Masa: proszek budyniowy połącz z pozostałymi 2 żółtkami oraz szklanką nektaru pomarańczowego. Resztę nektaru zagotuj. Wlej rozmieszany budyń.
Gotuj jeszcze minutę, mieszając, aż masa zgęstnieje. Wyłóż ją na upieczony kruchy spód. Wyrównaj. Wstaw na 5–6 godzin do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina