Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek rozetkowy z wiśniami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15542
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 171
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 166
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15542
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 171
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.
Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, utrzyj. Wlewaj stopniowo letnie mleko, ucierając. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Margarynę stop, ostudź.
Mąkę przesiej, dodaj sól, margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt, ok. 50 na 30 cm.
Posmaruj konfiturą wiśniową, posyp migdałami. Zwiń wzdłuż dłuższego boku, pokrój na 14 części. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż obok siebie kawałki ciasta. Odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Ciasto wstaw do rozgrzanego do temp. 220°C piekarnika, piecz 30-40 min.
Lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Polukruj gorące ciasto.Źródło: Chwila dla Ciebie