Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek rozetkowy z wiśniami"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Przepis przysłała Katarzyna Janeczko z Zamościa.
Drożdże pokrusz, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, utrzyj. Wlewaj stopniowo letnie mleko, ucierając. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce. Margarynę stop, ostudź.
Mąkę przesiej, dodaj sól, margarynę, jajko, resztę cukru z cukrem waniliowym i wyrośnięty zaczyn. Zagnieć. Ciasto przykryj ściereczką, odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na prostokąt, ok. 50 na 30 cm.
Posmaruj konfiturą wiśniową, posyp migdałami. Zwiń wzdłuż dłuższego boku, pokrój na 14 części. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, ułóż obok siebie kawałki ciasta. Odstaw na 10 min do wyrośnięcia. Ciasto wstaw do rozgrzanego do temp. 220°C piekarnika, piecz 30-40 min.
Lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny. Polukruj gorące ciasto.Źródło: Chwila dla Ciebie