Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z kremem i truflami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 165
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15540
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 169
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Czekoladę grubo posiekaj. Podgrzej śmietanę i powoli rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do ostygnięcia na ok. 2 godziny.
Stop połowę masła, wymieszaj je z mąką, połową cukru, solą i cukrem waniliowym. Dodaj żółtko i wymieszaj.
Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i pozostały cukier. Dodaj do masy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 40 min do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na pół i włóż do tortownic, ponacinaj je delikatnie, do nacięć włóż wiórki z pozostałego masła.
Piecz 20 min w temp. 200 st. C. Po przestudzeniu skrop jedną część likierem, rozsmaruj krem czekoladowy i przykryj drugim płatem ciasta. Schłódź w lodówce i udekoruj np.: wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania: 80 minut 439 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień