Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z kremem i truflami"
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 44
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4299
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2581
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3824
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 44
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4299
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2581
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 3824
Składniki
Czekoladę grubo posiekaj. Podgrzej śmietanę i powoli rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do ostygnięcia na ok. 2 godziny.
Stop połowę masła, wymieszaj je z mąką, połową cukru, solą i cukrem waniliowym. Dodaj żółtko i wymieszaj.
Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i pozostały cukier. Dodaj do masy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 40 min do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na pół i włóż do tortownic, ponacinaj je delikatnie, do nacięć włóż wiórki z pozostałego masła.
Piecz 20 min w temp. 200 st. C. Po przestudzeniu skrop jedną część likierem, rozsmaruj krem czekoladowy i przykryj drugim płatem ciasta. Schłódź w lodówce i udekoruj np.: wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania: 80 minut 439 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień