Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Placek z kremem i truflami"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424856
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 741
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 424856
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10668
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336945
Składniki
Czekoladę grubo posiekaj. Podgrzej śmietanę i powoli rozpuść w niej czekoladę. Odstaw do ostygnięcia na ok. 2 godziny.
Stop połowę masła, wymieszaj je z mąką, połową cukru, solą i cukrem waniliowym. Dodaj żółtko i wymieszaj.
Podgrzej mleko, rozpuść w nim drożdże i pozostały cukier. Dodaj do masy i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 40 min do wyrośnięcia.
Podziel ciasto na pół i włóż do tortownic, ponacinaj je delikatnie, do nacięć włóż wiórki z pozostałego masła.
Piecz 20 min w temp. 200 st. C. Po przestudzeniu skrop jedną część likierem, rozsmaruj krem czekoladowy i przykryj drugim płatem ciasta. Schłódź w lodówce i udekoruj np.: wiórkami kokosowymi.
Czas przygotowania: 80 minut 439 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień