Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa łatwa i bezmięsna :) Placuszki są rewelacyjne :)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93943
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2734
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1640
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2322
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93943
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2734
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1640
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2322
Składniki
Żółtka oddzielamy do białek i ucieramy z 2 łyżeczkami cukru /resztę cukru odstawiamy, dodamy go do białek/ na puszysty krem. Potem dodajemy śmietanę i dalej mieszamy.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na patelni, formując niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem i podajemy na ciepło.