Desery Przepis na:
Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 5
Dodano: 16.01.2010
Odsłon: 640
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Żółtka oddzielamy do białek i ucieramy z 2 łyżeczkami cukru /resztę cukru odstawiamy, dodamy go do białek/ na puszysty krem. Potem dodajemy śmietanę i dalej mieszamy.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na patelni, formując niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem i podajemy na ciepło.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Klaudek 16 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Przepis pochodzi z ostatniego wydania gazetki "Prześlij przepis" ;-)Też robiłam. Bardzo smaczne, szczególnie zaraz po upieczeniu. Polecam szczególnie dla małych dzieci. Mój roczny synek zajadał się ( a ma tylko 6 zębów, więc zadanie ma utrudnione ;-) )
0 Kto głosował? | Odpowiedz