Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa łatwa i bezmięsna :) Placuszki są rewelacyjne :)
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1074
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1034
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12938
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1074
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1034
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12938
Składniki
Żółtka oddzielamy do białek i ucieramy z 2 łyżeczkami cukru /resztę cukru odstawiamy, dodamy go do białek/ na puszysty krem. Potem dodajemy śmietanę i dalej mieszamy.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na patelni, formując niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem i podajemy na ciepło.