Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Potrawa łatwa i bezmięsna :) Placuszki są rewelacyjne :)
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12575
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1425
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13637
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5741
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12575
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1425
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 13637
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5741
Składniki
Żółtka oddzielamy do białek i ucieramy z 2 łyżeczkami cukru /resztę cukru odstawiamy, dodamy go do białek/ na puszysty krem. Potem dodajemy śmietanę i dalej mieszamy.
Do masy dodajemy przesianą mąkę i cynamon. Dodajemy szczyptę soli i dokładnie mieszamy.
Z białek i pozostałego cukru ubijamy sztywną pianę. Przekładamy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy porcje ciasta i kładziemy na patelni, formując niewielkie placuszki. Smażymy na średnim ogniu, aż zrumienią się z obu stron. Po usmażeniu posypujemy cukrem i podajemy na ciepło.