Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorki na rukoli"
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 134
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 214
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 134
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1234
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 214
Składniki
porcje, czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł
Pomidory opłucz, pokrój na nieduże kawałki i wrzuć do miski. Sałatka będzie bardziej delikatna, jeśli przed krojeniem sparzysz je wrzątkiem, przelejesz zimną wodą i obierzesz ze skórki.
Rukolę przebierz, umyj pod bieżącą wodą, pozostaw do ocieknięcia lub osusz na papierowych ręczniczkach kuchennych. Włóż do miski z rukolą, wymieszaj.
Oczyszczoną dymkę i osączone z zalewy oliwki (bez pestek) pokrój w krążki, dodaj do przygotowanych składników. Mozzarellę wyjmij z zalewy, pokój na kawałki. Wrzuć do miski z sałatką, wymieszaj.
Oliwę (lub olej) wymieszaj w kubeczku razem z octem winnym, musztardą francuską, solą oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polej , delikatnie przemieszaj. Sałatkę najlepiej podawaj razem z kromkami opieczonej na patelni bagietki.Źródło: Świat kobiety