Do góry

Desery Przepis na:

Pomidorki na rukoli

Pomidorki na rukoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28020

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Pomidorki na rukoli"

Składniki

  • 40 dag pomidorów
  • 20 dag rukoli
  • 1 dymka
  • 5 dag czarnych oliwek
  • 10 dag sera mozzarella
  • 6 łyżek oliwy lub oleju
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Pomidorki na rukoli

Przygotowanie

  1. porcje, czas ok. 20 min; porcja – 250 kcal, cena 2,20 zł

  2. Pomidory opłucz, pokrój na nieduże kawałki i wrzuć do miski. Sałatka będzie bardziej delikatna, jeśli przed krojeniem sparzysz je wrzątkiem, przelejesz zimną wodą i obierzesz ze skórki.

  3. Rukolę przebierz, umyj pod bieżącą wodą, pozostaw do ocieknięcia lub osusz na papierowych ręczniczkach kuchennych. Włóż do miski z rukolą, wymieszaj.

  4. Oczyszczoną dymkę i osączone z zalewy oliwki (bez pestek) pokrój w krążki, dodaj do przygotowanych składników. Mozzarellę wyjmij z zalewy, pokój na kawałki. Wrzuć do miski z sałatką, wymieszaj.

  5. Oliwę (lub olej) wymieszaj w kubeczku razem z octem winnym, musztardą francuską, solą oraz grubo tłuczonym czarnym pieprzem do smaku. Przygotowanym sosem polej , delikatnie przemieszaj. Sałatkę najlepiej podawaj razem z kromkami opieczonej na patelni bagietki.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń