Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Proste ciasto z wiśniami"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25737
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1326
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 25737
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 2741
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1326
Składniki
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą białą masę. Masło lub margarynę stapiamy i ochładzamy.
Całkowicie chłodny tłuszcz wlewamy do utartych jajek. Dolewamy mleko, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie łączymy z ciastem.
Blachę lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub pergaminem. Lekko natłuszczamy i posypujemy bułką tartą albo mąką ziemniaczaną.
Ciasto wylewamy na blachę, posypujemy wydrylowanymi, osączonymi z soku wiśniami.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy około 40 minut. Wyjmujemy i posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia