Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na kruche ciasto

Przepis na kruche ciasto

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12883

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Przepis na kruche ciasto"

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • 10 dag cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: 5 białek
  • 2 budynie
  • szklanka cukru
  • 600 ml śmietanki kremówki
  • dżem wiśniowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj cukier, żółtka, proszek. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na pół godziny. Wyłóż połowę ciasta do formy, nakłuj widelcem, piecz 15 minut w temperaturze 180° C.

  2. Białka ubij z solą i cukrem, dodaj proszek budyniowy i śmietanę, ubij. Na upieczone ciasto wyłóż krem, na to wiśnie oraz starte na tarce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180° C.

  3. CZAS: około 40 minut

  4. Tłuszcz użyty do ciasta kruchego powinien być zimny, a po zagnieceniu ciasto powinno być schłodzone. Jeśli tłuszcz będzie ciepły, oddzieli się z niego woda, która zmiesza się z mąką i sprawi, że ciasto, zamiast kruche, będzie twarde.

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń