Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na kruche ciasto"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 586
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113063
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 443
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 787
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 586
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj cukier, żółtka, proszek. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na pół godziny. Wyłóż połowę ciasta do formy, nakłuj widelcem, piecz 15 minut w temperaturze 180° C.
Białka ubij z solą i cukrem, dodaj proszek budyniowy i śmietanę, ubij. Na upieczone ciasto wyłóż krem, na to wiśnie oraz starte na tarce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180° C.
CZAS: około 40 minut
Tłuszcz użyty do ciasta kruchego powinien być zimny, a po zagnieceniu ciasto powinno być schłodzone. Jeśli tłuszcz będzie ciepły, oddzieli się z niego woda, która zmiesza się z mąką i sprawi, że ciasto, zamiast kruche, będzie twarde.Źródło: Dobry Tydzień