Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Przepis na kruche ciasto"
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8520
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2992
Polecam.
Odsłon: 1765
Polecam.
Odsłon: 506
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 8520
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2992
Polecam.
Odsłon: 1765
Polecam.
Odsłon: 506
Składniki
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj masło, posiekaj nożem, dodaj cukier, żółtka, proszek. Szybko zagnieć ciasto, uformuj z niego kulę, włóż do lodówki na pół godziny. Wyłóż połowę ciasta do formy, nakłuj widelcem, piecz 15 minut w temperaturze 180° C.
Białka ubij z solą i cukrem, dodaj proszek budyniowy i śmietanę, ubij. Na upieczone ciasto wyłóż krem, na to wiśnie oraz starte na tarce ciasto. Piecz 45 minut w temperaturze 180° C.
CZAS: około 40 minut
Tłuszcz użyty do ciasta kruchego powinien być zimny, a po zagnieceniu ciasto powinno być schłodzone. Jeśli tłuszcz będzie ciepły, oddzieli się z niego woda, która zmiesza się z mąką i sprawi, że ciasto, zamiast kruche, będzie twarde.Źródło: Dobry Tydzień