Do góry

Desery Przepis na:

Przepis na wigilijne kluski z makiem

Przepis na wigilijne kluski z makiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19074

Dodano:

Odsłon: 14

Smaczny pomysł na "Przepis na wigilijne kluski z makiem"

Składniki

  • 40 dag mąki
  • po szczypcie proszku do pieczenia i soli
  • jajko
  • łyżka masła. Masa: 25 dag maku
  • 2 i pół łyżki miodu
  • olejek migdałowy
  • 5 dag masła
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • po 1/3 szklanki rodzynek i żurawiny
  • 6-7 dużych moreli suszonych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Przepis na wigilijne kluski z makiem

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

  2. Kluski: masło stop. zagnieć, dodając szklankę gorącej wody. Cienko rozwałkuj, zostaw na 30 min. Pokrój w pasy szer. 6 cm. Ułóż na sobie, pokrój na kluski. Rozsyp na stolnicy, by przeschły.

  3. Kluski ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Masa: mak sparz, dwa razy zmiel. Orzechy posiekaj, morele pokrój w kostkę. Masło stop. Dodaj mak, miód, olejek i bakalie. Podgrzej. Dodaj kluski, wymieszaj.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń