Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
słodkie,delikatne, nie tak pracochłonne i trudne jakby się mogło wydawać,
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2173
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 245
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2173
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 141
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 245
Składniki
wodę i masło zagotować (dodając szczyptę soli)powoli mieszając do połączenia składników, dosypać mąkę i ucierać aż powstanie gęsta masa. odstawić do wystudzenia, ucierając wbijać kolejno jajka(ma powstać zbita masa) masę nakładać na blaszkę (najlepiej wyciskać ją przy użyciu szprycy) formując ptysie. piec w temperaturze 250 stopni przez 25-30 minut
po upieczeniu ptysie przekładać wybranym kremem i dekorować cukrem pudrem lub dowolną polewą.
Swoje ptysie formowałam za pomocą łyżek(niestety nie posiadałam szprycy) a za nadzienie służył krem kardynalski.
Dla zainteresowanych: KREM KARDYNALSKI składniki: 2 budynie śmietankowe, 600ml mleka, 2 żółtka, 250g masła wykonanie: ugotować budynie na mleku,wystudzić,miksować żółtka z masłem na gładką masę(można dodać kilka kropel olejku aromatycznego) powoli dodawać zimną masę budyniową cały czas miksując(by krem był sztywny można dodać łyżeczkę żelatyny namoczonej w niewielkiej ilości wody) krem schłodzić w lodówce