Smaczny pomysł na "Pudding ryżowo-wiśniowy"
Pudding ryżowo-wiśniowy
Składniki
- 20 dag białego ryżu
- 750 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
- 1 laska wanilii
- 1 mała laska cynamonu lub 1 łyżeczki cynamonu mielonego
- 3-4 łyżeczki cukru
- sól
- 45 dag wiśni
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki
- 20 dag białego ryżu
- 750 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
- 1 laska wanilii
- 1 mała laska cynamonu lub 1 łyżeczki cynamonu mielonego
- 3-4 łyżeczki cukru
- sól
- 45 dag wiśni
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Etapy przygotowania
Laskę wanilii rozkrój, końcówką noża wydrąż miąższ i ziarenka. Do garnka wlej mleko oraz śmietankę, dodaj cukier, szczyptę soli, laskę cynamonu lub cynamon mielony oraz wanilię (laskę i wydrążony miąższ). Możesz też użyć zwykłego cukru wanilinowego. Wszystko zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając, aż spęcznieje. Gdyby ryż nie był jeszcze wystarczająco miękki a płyn już odparował, dolej trochę mleka i gotuj, dalej mieszając. Pudding powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do rondelka włóż wydrylowane wiśnie (kilka sztuk odłóż do dekoracji). Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok (ale nie mogą się rozgotować). Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
Do miseczek kładź na zmianę warstwy sosu wiśniowego i ryżu, kończąc ryżem. Deser udekoruj kilkoma wiśniami, listkami mięty lub melisy. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 165
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 289
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 60
Ostatnio komentowane przepisy
Smaki argentyńskiej przyprawy do grillowanych mięs idealnie pasują do drobiu.
- Impreza
- Amerykańska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Oregano
Odsłon: 165
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 289
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 60
Składniki
- 20 dag białego ryżu
- 750 ml mleka
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc
- 1 laska wanilii
- 1 mała laska cynamonu lub 1 łyżeczki cynamonu mielonego
- 3-4 łyżeczki cukru
- sól
- 45 dag wiśni
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Laskę wanilii rozkrój, końcówką noża wydrąż miąższ i ziarenka. Do garnka wlej mleko oraz śmietankę, dodaj cukier, szczyptę soli, laskę cynamonu lub cynamon mielony oraz wanilię (laskę i wydrążony miąższ). Możesz też użyć zwykłego cukru wanilinowego. Wszystko zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając, aż spęcznieje. Gdyby ryż nie był jeszcze wystarczająco miękki a płyn już odparował, dolej trochę mleka i gotuj, dalej mieszając. Pudding powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do rondelka włóż wydrylowane wiśnie (kilka sztuk odłóż do dekoracji). Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok (ale nie mogą się rozgotować). Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
Do miseczek kładź na zmianę warstwy sosu wiśniowego i ryżu, kończąc ryżem. Deser udekoruj kilkoma wiśniami, listkami mięty lub melisy. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie
Puszysty i delikatny.Pycha :)
No to mi narobilas checi na truskawki. I jeszcze ta biita smietana...Marzenie :-)