Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pudding ryżowo-wiśniowy"
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 966
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 103
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2157
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 966
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 103
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2157
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4173
Składniki
Laskę wanilii rozkrój, końcówką noża wydrąż miąższ i ziarenka. Do garnka wlej mleko oraz śmietankę, dodaj cukier, szczyptę soli, laskę cynamonu lub cynamon mielony oraz wanilię (laskę i wydrążony miąższ). Możesz też użyć zwykłego cukru wanilinowego. Wszystko zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając, aż spęcznieje. Gdyby ryż nie był jeszcze wystarczająco miękki a płyn już odparował, dolej trochę mleka i gotuj, dalej mieszając. Pudding powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do rondelka włóż wydrylowane wiśnie (kilka sztuk odłóż do dekoracji). Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok (ale nie mogą się rozgotować). Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
Do miseczek kładź na zmianę warstwy sosu wiśniowego i ryżu, kończąc ryżem. Deser udekoruj kilkoma wiśniami, listkami mięty lub melisy. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie