Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pudding ryżowo-wiśniowy"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44808
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 655
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22637
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14967
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4742
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44808
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 655
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 703
Składniki
Laskę wanilii rozkrój, końcówką noża wydrąż miąższ i ziarenka. Do garnka wlej mleko oraz śmietankę, dodaj cukier, szczyptę soli, laskę cynamonu lub cynamon mielony oraz wanilię (laskę i wydrążony miąższ). Możesz też użyć zwykłego cukru wanilinowego. Wszystko zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając, aż spęcznieje. Gdyby ryż nie był jeszcze wystarczająco miękki a płyn już odparował, dolej trochę mleka i gotuj, dalej mieszając. Pudding powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Do rondelka włóż wydrylowane wiśnie (kilka sztuk odłóż do dekoracji). Dodaj cukier puder oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu, aż wiśnie puszczą sok (ale nie mogą się rozgotować). Do rondelka dodaj mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody, gotuj jeszcze chwilę, aż całość zgęstnieje.
Do miseczek kładź na zmianę warstwy sosu wiśniowego i ryżu, kończąc ryżem. Deser udekoruj kilkoma wiśniami, listkami mięty lub melisy. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 280 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie