Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszotka owocowa"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1298
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Do ubitych z solą na sztywną pianę białek dodać cukier, nadal ubijać.
Powoli dodawać po jednym żółtku, ubijać, wlać olej i wodę, wymieszać, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dokładnie połączyć.
Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25 minut w temp. 170oC.
Ciepłe ciasto wyjąć z formy, rozłożyć na lnianej ściereczce, zrolować, odłożyć do wystygnięcia.
Śmietanę ubić z cukrem, schłodzoną smarować rozwinięty płat ciasta, rozłożyć całe owoce (muszą być odsączone) albo mus owocowy (po zmiksowaniu).
Ciasto zrolować, posmarować pozostałą śmietaną (można finezyjnie ozdobić je za pomocą szprycki cukierniczej). Przed podaniem schłodzić.
W sezonie ozdób deser świeżymi owocami: poziomkami, jagodami. Poza sezonem np. listkami świeżej mięty.Źródło: Twoje Imperium