Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna domowa rolada
Ciasto:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier.
Pod koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. (Lekkość i puszystość biszkoptu zależy od dobrego ubicia jaj z cukrem. Masa powinna być kremowa i gęsta).
Dużą płaską blachę wykładamy pergaminem i równiutko rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Przestudzone ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej masą kremową.
Z dłuższej strony ciasta układamy pociętą w paski galaretkę i całość ponownie zwijamy w rulon.
Ciasto polewamy polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia.
Masa:
3 żółtka, ¾ szklanki cukru i ¼ szklanki mleka ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy 20 dag masła i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość dokładanie miksujemy aż masa będzie puszysta.
Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny aby polewa pięknie błyszczała.
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 955
Sałatka z brokułem, szynką i makaronem należy do moich ulubionych. Jest smacz...
Odsłon: 247
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 216
Usmażone panierowane plastry schabu podane z ugotowanymi w mundurkach, młodym...
Odsłon: 955
Sałatka z brokułem, szynką i makaronem należy do moich ulubionych. Jest smacz...
Odsłon: 247
Placki z cukinii to ciekawa alternatywa dla klasycznych placów ziemniaczanych...
Odsłon: 216
Składniki
Ciasto: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier.
Pod koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła. (Lekkość i puszystość biszkoptu zależy od dobrego ubicia jaj z cukrem. Masa powinna być kremowa i gęsta).
Dużą płaską blachę wykładamy pergaminem i równiutko rozsmarowujemy ciasto. Wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na ściereczkę, delikatnie zdejmujemy papier i wraz ze ściereczką zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku.
Przestudzone ciasto smarujemy przygotowaną wcześniej masą kremową.
Z dłuższej strony ciasta układamy pociętą w paski galaretkę i całość ponownie zwijamy w rulon.
Ciasto polewamy polewą czekoladową.
Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny do zastygnięcia. Masa: 3 żółtka, ¾ szklanki cukru i ¼ szklanki mleka ubijamy dokładnie mikserem na parze aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość (mniejszy garnek z masą wkładamy do dużego z gotującą się wodą). Odstawiamy do ostygnięcia. Ucieramy 20 dag masła i dodajemy po łyżce przestudzonej masy. Całość dokładanie miksujemy aż masa będzie puszysta. Polewa czekoladowa: 1/2 szklanki cukru, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżki kakao i 2 łyżki wody wkładamy do małego garnka i gotujemy około 5 minut mieszając od czasu do czasu aż polewa lekko zgęstnieje. Po zdjęciu z ognia dodajemy kilka kropel cytryny aby polewa pięknie błyszczała.
Przepisy Desery
Desery
Rurki z kremem
Desery
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Desery
Szarlotka sypana
Desery
Podstawowy przepis na biszkopt kakaowy z 6 jaj
Rurki z kremem
Rurki z kremem to klasyczny deser, który popularność zdobył dzięki serwowaniu...
Odsłon: 43
Idealny biszkopt siostry Anastazji
Biszkopt to jeden z podstawowych wypieków, który stanowi podstawę tortów i wi...
Odsłon: 392