Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Różowe biskwiciki"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4807
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 918
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9149
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1352
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ubijając, wsypujemy pół szklanki cukru.
Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. To ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż to na tradycyjny biszkopt.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody. Gdy zaczną tężeć, miksujemy z jogurtem i przekładamy do worka cukierniczego z płaską końcówką.
Masę wyciskamy na połowę ciasteczek, przykrywamy resztą biskwicików, dekorujemy owocami i listkami mięty.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,90 zł.</strong>Źródło: Rewia