Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Różowe biskwiciki"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104282
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2029
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5898
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5897
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 104282
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 2029
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5898
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5897
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ubijając, wsypujemy pół szklanki cukru.
Do ubitej piany dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy. Nie przerywając mieszania, stopniowo wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. To ciasto powinno być nieco bardziej gęste niż to na tradycyjny biszkopt.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto, formując małe placuszki. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180oC.
Galaretki rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody. Gdy zaczną tężeć, miksujemy z jogurtem i przekładamy do worka cukierniczego z płaską końcówką.
Masę wyciskamy na połowę ciasteczek, przykrywamy resztą biskwicików, dekorujemy owocami i listkami mięty.
<strong>Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,90 zł.</strong>Źródło: Rewia