Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rurki z kremem karmelowym"
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 51
Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso w...
Odsłon: 10009
Pyszne, puszyste, mięciutkie i delikatne w smaku. Wspaniale smakują zarówno n...
Odsłon: 51
Jeżeli szukasz dania wykwintnego, łączącego w sobie delikatne w smaku mięso w...
Odsłon: 10009
Składniki
Rozwałkuj ciasto francuskie na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 3 mm o rozmiarach 50x30 cm. Przekrój placek na połowę (25x30 cm) i pokrój w paski 2x25 cm. Każdy pasek posmaruj rozbełtanym jajkiem i owiń nim małą metalową rurkę.
Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 200o C przez około 20 minut. Kiedy się upieką, poczekaj, aż trochę wystygną, a następnie ostrożnie zdejmij je z rurek. Nie oparz się!
Cukier stop na patelni na jasny karmel i zalej go wrzącą śmietanką. Gotuj przez chwilkę, cały czas mieszając, potem wystudź.
Z mleka i mąki krupczatki ugotuj gęsty krem i wystudź go, stale mieszając. Utrzyj masło z cukrem pudrem, a następnie stopniowo dodawaj schłodzony krem z mąki.
Wszystko to ubij na gładką kremową masę, dodając do niej sos karmelowy. Cukierniczy worek z gładką końcówką napełnij kremem i wypełnij nim rurki z ciasta. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
<strong> (bez czasu oczekiwania): 60 minut. Porcja: 130 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie