Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka zimowa z fetą"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22769
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45467
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22769
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15141
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45467
Składniki
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal, cena 2 zł.
Połówkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Obierz i pokrój w kosteczkę czerwoną cebulę. Wymieszaj w misce z cebulą. Wlej czerwony ocet winny. Dopraw do smaku solą oraz cukrem pudrem. Odstaw na 30 minut, aby kapusta lekko zmiękła.
W tym czasie przygotuj pozostałe . Ser feta (lub bałkański) osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę lub pokrusz na małe kawałki. Dymki (ze szczypiorem) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem poszatkuj.
Kukurydzę odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Odlej płyn, który zebrał się w misce z posoloną kapustą. Wrzuć kukurydzę, posiekaną dymkę oraz rozdrobniony ser.
sałatki wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej grubo zmielonym). Pokrój na kromki małą bagietkę, zrumień w tosterze. Podawaj do sałatki.
Jeśli posiekałaś większą porcję czerwonej kapusty, z powodzeniem możesz ją zamrozić. Po rozmrożeniu warzywo będzie się nadawać nie tylko do gotowania, ale również na surówkę. Inny sposób to kiszenie kapusty. Poszatkowane liście włóż do słoja i zalej solanką (na 1 szkl. wody użyj 1 łyżki soli i 3 łyżek cukru). Przykryj.Źródło: Świat kobiety