Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sałatka zimowa z fetą"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 262
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 83
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 262
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 83
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 123
Składniki
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 210 kcal, cena 2 zł.
Połówkę kapusty oczyść z wierzchnich liści, drobno poszatkuj. Obierz i pokrój w kosteczkę czerwoną cebulę. Wymieszaj w misce z cebulą. Wlej czerwony ocet winny. Dopraw do smaku solą oraz cukrem pudrem. Odstaw na 30 minut, aby kapusta lekko zmiękła.
W tym czasie przygotuj pozostałe . Ser feta (lub bałkański) osącz z zalewy, pokrój w kosteczkę lub pokrusz na małe kawałki. Dymki (ze szczypiorem) opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym, a potem poszatkuj.
Kukurydzę odlej na sicie z zalewy, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Odlej płyn, który zebrał się w misce z posoloną kapustą. Wrzuć kukurydzę, posiekaną dymkę oraz rozdrobniony ser.
sałatki wymieszaj z 2 łyżkami oleju. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem (najlepiej grubo zmielonym). Pokrój na kromki małą bagietkę, zrumień w tosterze. Podawaj do sałatki.
Jeśli posiekałaś większą porcję czerwonej kapusty, z powodzeniem możesz ją zamrozić. Po rozmrożeniu warzywo będzie się nadawać nie tylko do gotowania, ale również na surówkę. Inny sposób to kiszenie kapusty. Poszatkowane liście włóż do słoja i zalej solanką (na 1 szkl. wody użyj 1 łyżki soli i 3 łyżek cukru). Przykryj.Źródło: Świat kobiety