Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Selerowe pakieciki"
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 4
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 770
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4076
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 4
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 770
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2084
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4076
Składniki
Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj olejem, posyp gałką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do miękkości, ok. 30 minut. Seler przełóż na talerz, aby ostygł.
Ziemniaki i seler zmiel w maszynce. Wymieszaj z mąkami, jajkiem, oprósz solą i pieprzem. Zagnieć gęste ciasto. Uformuj z niego wałeczki i potnij je lekko ukośnie na kawałki. Zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli i olejem. Wrzucaj partiami kopytka. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij, dokładnie osącz.
Szynkę potnij w paseczki. Oliwę podgrzej na patelni. Wrzuć kopytka i podsmaż z każdej strony. Wyjmij na ogrzany talerz. Posyp szynką i płatkami lub wiórkami parmezanu. Udekoruj rozmarynem.Źródło: Naj