Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Selerowe pakieciki"
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1855
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14582
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19644
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 148
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1855
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14582
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19644
Składniki
Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj olejem, posyp gałką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do miękkości, ok. 30 minut. Seler przełóż na talerz, aby ostygł.
Ziemniaki i seler zmiel w maszynce. Wymieszaj z mąkami, jajkiem, oprósz solą i pieprzem. Zagnieć gęste ciasto. Uformuj z niego wałeczki i potnij je lekko ukośnie na kawałki. Zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli i olejem. Wrzucaj partiami kopytka. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij, dokładnie osącz.
Szynkę potnij w paseczki. Oliwę podgrzej na patelni. Wrzuć kopytka i podsmaż z każdej strony. Wyjmij na ogrzany talerz. Posyp szynką i płatkami lub wiórkami parmezanu. Udekoruj rozmarynem.Źródło: Naj