Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Selerowe pakieciki"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 906
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9113
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Seler obierz i umyj. Pokrój na jednocentymetrowe plastry i rozłóż na blaszce wyłożonej pergaminem. Posmaruj olejem, posyp gałką, solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz do miękkości, ok. 30 minut. Seler przełóż na talerz, aby ostygł.
Ziemniaki i seler zmiel w maszynce. Wymieszaj z mąkami, jajkiem, oprósz solą i pieprzem. Zagnieć gęste ciasto. Uformuj z niego wałeczki i potnij je lekko ukośnie na kawałki. Zagotuj wodę ze sporą szczyptą soli i olejem. Wrzucaj partiami kopytka. Gotuj 1-2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij, dokładnie osącz.
Szynkę potnij w paseczki. Oliwę podgrzej na patelni. Wrzuć kopytka i podsmaż z każdej strony. Wyjmij na ogrzany talerz. Posyp szynką i płatkami lub wiórkami parmezanu. Udekoruj rozmarynem.Źródło: Naj