Do góry

Desery Przepis na:

Sernik z migdałami

Sernik z migdałami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Sernik z migdałami"

Składniki

  • 60 dag mielonego twarogu
  • 20 dag masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka
  • 1 kg twardych gruszek
  • 4 łyżki wódki gruszkowej albo likieru z gruszek
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 1 op. płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sernik z migdałami

Przygotowanie

  1. Gruszki obierz, pokrój na cząstki, wytnij gniazda nasienne. W garnku zagotuj 100 ml wody z 3 łyżkami cukru. Włóż cząstki gruszek. Gotuj je 4 –5 minut. Zdejmij z ognia. Dolej wódkę, odstaw do wystudzenia.

  2. Masło utrzyj z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i kolejno wbijanymi jajkami. Dodaj twaróg i proszek budyniowy. Masę dobrze wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem.

  3. Na spodzie formy rozsmaruj masę serową. Rozłóż na niej cząstki gruszek. Owoce lekko wciśnij w masę. Wierzch ciasta posyp płatkami migdałowymi. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz przez 80 minut.

  4. Na ok. 20 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch sernika zbytnio się nie przyrumienił.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń