Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowo-makowa szachownica"
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 10
Ten zakwas Cię zachwyci, zakwas który nie pleśnieje i jest przepyszny. Polecam
Odsłon: 9
To jedne z moich najbardziej lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt....
Odsłon: 13
Kompot świąteczny można kochać lub nienawidzić - ja zdecydowanie należę do te...
Odsłon: 70
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, gal...
Odsłon: 206
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 10
Ten zakwas Cię zachwyci, zakwas który nie pleśnieje i jest przepyszny. Polecam
Odsłon: 9
To jedne z moich najbardziej lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt....
Odsłon: 13
Kompot świąteczny można kochać lub nienawidzić - ja zdecydowanie należę do te...
Odsłon: 70
Pyszna wędlina na świątecznym stole. Wędlinę można przygotować wcześniej, gal...
Odsłon: 206
Składniki
Mak zalej wrzącą wodą, odstaw. Gdy przestygnie, odsącz na sicie z nadmiaru wody. Zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem na puch. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ser dokładnie rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, cukier i proszek budyniowy. Wymieszaj delikatnie mikserem na niskich obrotach. Masy serowej nie ubijaj zbyt długo, bo będzie napowietrzona i sernik opadnie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wykładaj po 2 łyżki każdej masy naprzemiennie (najpierw makowa, obok serowa), tworząc szachownicę aż do wyczerpania składników. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
sera zastąp ugotowanymi, rozgniecionymi ziemniakami. Dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne.Źródło: Świat i Ludzie