Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowo-makowa szachownica"
Mak zalej wrzącą wodą, odstaw. Gdy przestygnie, odsącz na sicie z nadmiaru wody. Zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem na puch. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ser dokładnie rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, cukier i proszek budyniowy. Wymieszaj delikatnie mikserem na niskich obrotach. Masy serowej nie ubijaj zbyt długo, bo będzie napowietrzona i sernik opadnie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wykładaj po 2 łyżki każdej masy naprzemiennie (najpierw makowa, obok serowa), tworząc szachownicę aż do wyczerpania składników. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
sera zastąp ugotowanymi, rozgniecionymi ziemniakami. Dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne.Źródło: Świat i Ludzie
Aż trudno uwierzyć, że tak szybki w przygotowaniu wypiek jest tak smaczny:)....
Odsłon: 32284
Sernik pieczony z gotowym już biszkoptem, ułożonym w pasach naprzemiennie. Se...
Odsłon: 3785
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 221
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 32
Czasami mam chęć pofantazjować w temacie sałatek. Właśnie ten przepis to ozna...
Odsłon: 221
Uwielbiam lekko słodki i orzechowy smak dziczyzny, który idealnie komponuje s...
Odsłon: 32
Składniki
Mak zalej wrzącą wodą, odstaw. Gdy przestygnie, odsącz na sicie z nadmiaru wody. Zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem na puch. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ser dokładnie rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, cukier i proszek budyniowy. Wymieszaj delikatnie mikserem na niskich obrotach. Masy serowej nie ubijaj zbyt długo, bo będzie napowietrzona i sernik opadnie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wykładaj po 2 łyżki każdej masy naprzemiennie (najpierw makowa, obok serowa), tworząc szachownicę aż do wyczerpania składników. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
sera zastąp ugotowanymi, rozgniecionymi ziemniakami. Dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne.Źródło: Świat i Ludzie
Przepisy Desery
Desery
Ciasto trójkolorowe o trzech smakach
Desery
"Czarna dama" Super ciasto
Desery
Ciasto arbuz
Desery
Sernik z truskawkami i kruszonką
Ciasto trójkolorowe o trzech smakach
Moje ciasto to propozycja nie do odrzucenia. Smaczne o ciekawym wyglądzie i f...
Odsłon: 73
"Czarna dama" Super ciasto
Robi furorę na każdej imprezie. Proste i mocno czekoladowe.
Odsłon: 918