Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowo-makowa szachownica"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117377
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8104
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1752
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1374
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 117377
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8104
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3035
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1752
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1374
Składniki
Mak zalej wrzącą wodą, odstaw. Gdy przestygnie, odsącz na sicie z nadmiaru wody. Zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.
Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem na puch. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.
Ser dokładnie rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, cukier i proszek budyniowy. Wymieszaj delikatnie mikserem na niskich obrotach. Masy serowej nie ubijaj zbyt długo, bo będzie napowietrzona i sernik opadnie.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wykładaj po 2 łyżki każdej masy naprzemiennie (najpierw makowa, obok serowa), tworząc szachownicę aż do wyczerpania składników. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60 minut.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
sera zastąp ugotowanymi, rozgniecionymi ziemniakami. Dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne.Źródło: Świat i Ludzie