Do góry

Desery Przepis na:

Serowo-makowa szachownica

Serowo-makowa szachownica

Autor:

Przepisów i artykułów: 1545 Ocena: 13232

Dodano:

Odsłon: 7

Przepis wart wypróbowania: "Serowo-makowa szachownica"

Składniki

  • Na masę makową: 50 dag maku
  • 4 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli. Na masę serową: 80 dkg tłustego białego sera
  • 5 jajek
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru. Ponadto: tłuszcz oraz bułka tarta do blachy lub papier do pieczenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Serowo-makowa szachownica

Przygotowanie

  1. Mak zalej wrzącą wodą, odstaw. Gdy przestygnie, odsącz na sicie z nadmiaru wody. Zmiel dwa razy w maszynce do mięsa. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij mikserem na sztywną pianę.

  2. Do żółtek dodaj cukier, utrzyj mikserem na puch. Nie przestając miksować, stopniowo dodawaj zmielony mak oraz bułkę tartą. Na koniec dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką.

  3. Ser dokładnie rozgnieć widelcem lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajka, cukier i proszek budyniowy. Wymieszaj delikatnie mikserem na niskich obrotach. Masy serowej nie ubijaj zbyt długo, bo będzie napowietrzona i sernik opadnie.

  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wykładaj po 2 łyżki każdej masy naprzemiennie (najpierw makowa, obok serowa), tworząc szachownicę aż do wyczerpania składników. Piekarnik nagrzej do 180° C. Wstaw blachę z ciastem, piecz 60 minut.

  5. (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 420 kilokalorii.

  6. sera zastąp ugotowanymi, rozgniecionymi ziemniakami. Dzięki temu ciasto będzie bardziej wilgotne.

    Źródło: Świat i Ludzie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń