Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Serowy przekładaniec a’la tiramisu"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 984
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 984
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody, a następnie rozpuść ją, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Zimny kawowy napar wymieszaj z połową likieru. Ponczem obficie nasącz blaty biszkoptowe.
Chudy twaróg zmiksuj z serem mascarpone, pozostałym likierem migdałowym, cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do żelatyny dodaj łyżkę śmietany, wymieszaj i połącz z po zostałą śmietaną. Masę przełóż do serów zmiksowanych z cukrem, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
Połową przygotowanego kremu posmaruj dwa nasą czone biszkopty. Ułóż je jeden na drugim. Przykryj pozostałym bisz koptem, lekko dociśnij.
Wierzch oraz boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Torcik oprósz kakao granulowanym, przecierając je łyżką przez gęste sitko wprost na krem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
Przed podaniem każdą porcję tortu mo żesz udekorować np. waflową rur ką i czekoladowymi drażetkami w kształcie ziarenek czekolady.Źródło: Tina