Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowiec z kruszonką"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119356
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8963
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3222
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 119356
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8963
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3222
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki. Dosyp 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dodaj mielone migdały, cynamon, żółtko i zimne masło. Zagnieć kruszonkę. Dużą blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Dobrze dociśnij ją do dna blachy. Resztę kruszonki włóż do lodówki. Spód placka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 15 minut.
W tym czasie twaróg połącz z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Dodaj proszek budyniowy, jajka oraz sok i skórkę cytrynową. Całość dobrze utrzyj mikserem.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim masę serową. Rozłóż połówki śliwek, przecięciem do góry. Wierzch placka posyp grubo posiekanymi migdałami oraz resztą kruszonki.
Ciasto ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu placek pokrój na porcje i udekoruj melisą. Jako dodatek serwuj np. śmietanę kremówkę ubitą z cukrem waniliowym.Źródło: Naj