Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Śliwkowiec z kruszonką"
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 145
Małosolne ogórki są banalne w przygotowaniu i gotowe do jedzenia już po 2 dni...
Odsłon: 47
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 141
Jeden z najszybszych przepisów na owsiane ciasteczka. Wymieszaj ze sobą 3 pro...
Odsłon: 82
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 145
Składniki
Śliwki umyj, rozetnij, wyjmij pestki. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miseczki. Dosyp 1 i 1/3 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Dodaj mielone migdały, cynamon, żółtko i zimne masło. Zagnieć kruszonkę. Dużą blachę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie równomiernie rozsyp 2/3 przygotowanej kruszonki. Dobrze dociśnij ją do dna blachy. Resztę kruszonki włóż do lodówki. Spód placka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 15 minut.
W tym czasie twaróg połącz z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Dodaj proszek budyniowy, jajka oraz sok i skórkę cytrynową. Całość dobrze utrzyj mikserem.
Podpieczony spód wyjmij z piekarnika. Rozsmaruj na nim masę serową. Rozłóż połówki śliwek, przecięciem do góry. Wierzch placka posyp grubo posiekanymi migdałami oraz resztą kruszonki.
Ciasto ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni. Po wystudzeniu placek pokrój na porcje i udekoruj melisą. Jako dodatek serwuj np. śmietanę kremówkę ubitą z cukrem waniliowym.Źródło: Naj