Do góry

Desery Przepis na:

Śmietanowiec

Śmietanowiec

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19065

Dodano:

Odsłon: 9

Wypróbowany przepis na "Śmietanowiec"

Składniki

  • Biszkopt: 6 jajek
  • po szklance mąki pszennej i cukru
  • 2 łyżki mąki ziemnia czanej
  • 8 łyżek oleju
  • łyże czka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao. Masa: 700 ml kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 10 pierników
  • łyżeczka cyna monu
  • 3 łyżki cukru. Dekoracja: 10 dag czekolady
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • ryż preparowany
  • starte pierniki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przepis przysłała Justyna Golarz z Dąbrowy

  2. Biszkopt: białka ubij z cukrem. Dodawaj żółtka i olej, ubijając. Wsyp mąki z proszkiem i kakao, połącz. Piecz ok. 30 min w 190°C. Ostudź, przekrój na dwa placki. 2 Masa: pierniki zetrzyj na tarce. Żelatynę rozpuść w pół szklanki wrzątku. Kremówkę ubij z cukrem. Wsyp pierniki i cynamon, wlej ciepłą żelatynę, połącz. Połowę masy rozsmaruj na spodzie. Gdy stężeje, posmaruj resztą. Ułóż biszkopt. 3 Dekoracja: mleko, masło i czekoladę stop. Ostudź, polej ciasto. Posyp ryżem i piernikami.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń