Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Śmietanowiec w marcepanie z nutą oczechową"
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 37
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 65
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 72
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 111
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 37
Szybki obiad z łososiem z buraczkami na pure z batata. Uwielbiamy batata za s...
Odsłon: 65
Przepyszne i bardzo proste ciasto z ryżem preparowanym i masą krówkową. Lekki...
Odsłon: 72
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 111
Składniki
Białka ubić na sztywno z 3 łyżkami wody i szczyptą soli. Ubijając, stopniowo wsypywać 10 dag cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego.
Pianę z białek ostrożnie połączyć z żółtkami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać ciasto łyżką.
Spód tortownicy o śr. 26 cm przykryć krążkiem pergaminu. Rozsmarować na nim ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 20-25 minut.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić w gorącej kąpieli wodnej. Przełożyć do szprycy z małym otworkiem i wyciskać kratki wprost na pergamin. Gdy zastygną, ostrożnie oderwać je od papieru. Wystudzony biszkopt rozkroić na 3 krążki. Ubić na sztywno 50 dag śmietany z 2,5 dag cukru i 1 torebką zagęstnika.
Wymieszać z mielonymi orzechami. Na spodzie tortownicy ułożyć jeden krążek ciasta. Posmarować go dżemem i połową kremu śmietanowo-orzechowego.
Przykryć drugim krążkiem. Rozsmarować resztę kremu. Przykryć trzecim krążkiem, lekko docisnąć. Tort schłodzić w lodówce. Marcepan pokroić w kostkę i zagnieść z cukrem pudrem. Masę marcepanową włożyć pomiędzy dwa kawałki pergaminu i rozwałkować na placek o śr. 35 cm.
Konfiturę podgrzać, przetrzeć przez sitko, posmarować nią boki i wierzch ciasta. Przykryć marcepanowym plackiem. Resztę śmietany ubić z zagęstnikiem. Przełożyć do szprycy. Na wierzch tortu wyciskać rozetki bitej śmietany. Ozdobić czekoladową kratką.
Czas przygotowania: około 75 minutŹródło: Życie na gorąco