Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Śnieżne bezy"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116700
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7987
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1572
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1305
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116700
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7987
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1572
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1305
Składniki
4 schłodzone białka wbij do metalowej miski i ubijaj na sztywno razem z 10 dag cukru kryształu w gorącej kąpieli wodnej około 5 minut. Odstaw miskę. Wsyp resztę cukru kryształu, dodaj łyżkę soku z cytryny. Ubijaj razem 2-3 minuty.
Do ubitej piany dodaj 4 dag cukru pudru oraz zmielone migdały. Starannie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na pokrytą pergaminem blachę wyciskaj niewielkie bezy. Piecz je około 45 minut w temp. 120 st. Wyjmij z piekarnika, dosuszaj kilkanaście minut.
Ostatnie białko utrzyj z łyżką soku z cytryny oraz resztą cukru pudru na gładki lukier. Podziel go na dwie części. Jedną połącz z niebieskim barwnikiem spożywczym. Wysuszone beziki dekoruj lukrem.
Czas ok. 80 min; porcja – 70 kcal, cena 30 gr.Źródło: Świat kobiety