Do góry

Desery Przepis na:

Śnieżne bezy

Śnieżne bezy

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28019

Dodano:

Odsłon: 5

Przepis wart wypróbowania: "Śnieżne bezy"

Składniki

  • 5 białek
  • 20 dag cukru kryształu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag cukru pudru
  • 4 dag migdałów
  • niebieski barwnik spożywczy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śnieżne bezy

Przygotowanie

  1. 4 schłodzone białka wbij do metalowej miski i ubijaj na sztywno razem z 10 dag cukru kryształu w gorącej kąpieli wodnej około 5 minut. Odstaw miskę. Wsyp resztę cukru kryształu, dodaj łyżkę soku z cytryny. Ubijaj razem 2-3 minuty.

  2. Do ubitej piany dodaj 4 dag cukru pudru oraz zmielone migdały. Starannie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Na pokrytą pergaminem blachę wyciskaj niewielkie bezy. Piecz je około 45 minut w temp. 120 st. Wyjmij z piekarnika, dosuszaj kilkanaście minut.

  3. Ostatnie białko utrzyj z łyżką soku z cytryny oraz resztą cukru pudru na gładki lukier. Podziel go na dwie części. Jedną połącz z niebieskim barwnikiem spożywczym. Wysuszone beziki dekoruj lukrem.

  4. Czas ok. 80 min; porcja – 70 kcal, cena 30 gr.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń