Do góry

Desery Przepis na:

Sorbet cytrynowo-miodowy

Sorbet cytrynowo-miodowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 145

Dodano:

Odsłon: 1136

Gorąco lało się z nieba, nic się nikomu nie chciało, a do sklepu tak daleko :P I powstał sorbet :)

Składniki

  • 1l wody
  • 5 cytryn
  • 300g cukru
  • 2 łyżki miodu
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wodę trzeba zagotować z cukrem, aż zacznie się lekko karmelizować na syrop. Ja do wody z cukrem dodałam 2 łyżki miodu, i skórkę z 4 cytryn (bo 5 nie chciało mi się trzeć:P ). Gotowałam jakieś 30 min, jak nie więcej, wszystko było 'na oko' :P Kiedy wszystko zgęstniało troszkę i wody odparowało troszkę, wyłączyłam i odstawiłam do wystudzenia.

    Cytryny obrać, wpakować do blendera i zmiksować na papkę. Kiedy syrop wystygnie, dodać przelany przez sitko sok z cytryn z cytrynowej papki :)

    Wlać do płaskiego naczynia, i wpakować do zamrażalki. Po godzinie około wyjąć na chwilkę i szybko przemieszać (ma to zatrzymać pojawianie się kryształków lodu z wody). Robiłam tak chyba ze 3 razy przez 3 godziny, a potem zasnęłam :P

    Rano wyjęłam sorbet, i był całkiem twardy!!! Więc wzięłam łyżkę, pokruszyłam wszystko i mieszałam aż było konsystencji piasku, potem znów zamroziła. Efekt był genialny :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń