Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco lało się z nieba, nic się nikomu nie chciało, a do sklepu tak daleko :P I powstał sorbet :)
Wodę trzeba zagotować z cukrem, aż zacznie się lekko karmelizować na syrop. Ja do wody z cukrem dodałam 2 łyżki miodu, i skórkę z 4 cytryn (bo 5 nie chciało mi się trzeć:P ). Gotowałam jakieś 30 min, jak nie więcej, wszystko było 'na oko' :P Kiedy wszystko zgęstniało troszkę i wody odparowało troszkę, wyłączyłam i odstawiłam do wystudzenia.
Cytryny obrać, wpakować do blendera i zmiksować na papkę. Kiedy syrop wystygnie, dodać przelany przez sitko sok z cytryn z cytrynowej papki :)
Wlać do płaskiego naczynia, i wpakować do zamrażalki. Po godzinie około wyjąć na chwilkę i szybko przemieszać (ma to zatrzymać pojawianie się kryształków lodu z wody). Robiłam tak chyba ze 3 razy przez 3 godziny, a potem zasnęłam :P
Rano wyjęłam sorbet, i był całkiem twardy!!! Więc wzięłam łyżkę, pokruszyłam wszystko i mieszałam aż było konsystencji piasku, potem znów zamroziła. Efekt był genialny :)
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 190
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 183
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 34
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 62
Pyszne, słodkie pieczone buraki, ostra, orzechowa rukola i chrupiące orzechy,...
Odsłon: 190
Prosty deser straciatella z frużeliną czereśniową i owsianymi ciasteczkami to...
Odsłon: 183
Kiedy lato za oknem, to w taką pogodę świetnie wpasuje się deser truskawkowy...
Odsłon: 34
Bigos po cygańsku bo fajny pomysł na obiad szczególnie gdy chcemy nieco zmod...
Odsłon: 62
Składniki
Wodę trzeba zagotować z cukrem, aż zacznie się lekko karmelizować na syrop. Ja do wody z cukrem dodałam 2 łyżki miodu, i skórkę z 4 cytryn (bo 5 nie chciało mi się trzeć:P ). Gotowałam jakieś 30 min, jak nie więcej, wszystko było 'na oko' :P Kiedy wszystko zgęstniało troszkę i wody odparowało troszkę, wyłączyłam i odstawiłam do wystudzenia. Cytryny obrać, wpakować do blendera i zmiksować na papkę. Kiedy syrop wystygnie, dodać przelany przez sitko sok z cytryn z cytrynowej papki :) Wlać do płaskiego naczynia, i wpakować do zamrażalki. Po godzinie około wyjąć na chwilkę i szybko przemieszać (ma to zatrzymać pojawianie się kryształków lodu z wody). Robiłam tak chyba ze 3 razy przez 3 godziny, a potem zasnęłam :P Rano wyjęłam sorbet, i był całkiem twardy!!! Więc wzięłam łyżkę, pokruszyłam wszystko i mieszałam aż było konsystencji piasku, potem znów zamroziła. Efekt był genialny :)
Przepisy Desery
Desery
Biszkopt japoński
Desery
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Desery
Najprostsze ciasto bez pieczenia z truskawkami
Desery
Deser truskawkowy na chrupiącym spodzie
Biszkopt japoński
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 41
Chrupiąca gofry domowe. Jak z najlepszej kawiarni
Kto nie lubi gofrów? Smakują wyjątkowo z sezonowymi owocami, choć gofry z teg...
Odsłon: 44