Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco lało się z nieba, nic się nikomu nie chciało, a do sklepu tak daleko :P I powstał sorbet :)
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 75
Fantastyczna rybka, przy której pracy jest niewiele, a efekt smakowy jest bar...
Odsłon: 86
Pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem to absolutny rarytas, a zarazem...
Odsłon: 75
Składniki
Wodę trzeba zagotować z cukrem, aż zacznie się lekko karmelizować na syrop. Ja do wody z cukrem dodałam 2 łyżki miodu, i skórkę z 4 cytryn (bo 5 nie chciało mi się trzeć:P ). Gotowałam jakieś 30 min, jak nie więcej, wszystko było 'na oko' :P Kiedy wszystko zgęstniało troszkę i wody odparowało troszkę, wyłączyłam i odstawiłam do wystudzenia. Cytryny obrać, wpakować do blendera i zmiksować na papkę. Kiedy syrop wystygnie, dodać przelany przez sitko sok z cytryn z cytrynowej papki :) Wlać do płaskiego naczynia, i wpakować do zamrażalki. Po godzinie około wyjąć na chwilkę i szybko przemieszać (ma to zatrzymać pojawianie się kryształków lodu z wody). Robiłam tak chyba ze 3 razy przez 3 godziny, a potem zasnęłam :P Rano wyjęłam sorbet, i był całkiem twardy!!! Więc wzięłam łyżkę, pokruszyłam wszystko i mieszałam aż było konsystencji piasku, potem znów zamroziła. Efekt był genialny :)