Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Strucla drezdeńska z daktylami"
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 311
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1658
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 311
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1658
Składniki
Drożdże wkrusz do kubka, domieszaj trochę mleka, łyżeczkę cukru i tyle mąki, by powstał gęsty zaczyn. Przykryj go i odstaw do wyrośnięcia. Masło stop, wystudź. Daktyle posiekaj, zalej sokiem.
Resztę mąki przesiej do miski. Zrób wgłębienie. Dodaj pozostały cukier, oraz rdzeń wanilii. Wbij jajko. Wlej resztę mleka i zaczyn. Wyrób ciasto, stopniowo dolewając masło. Odstaw je na godzinę. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć.
Cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką. Placek posyp daktylami. Uformuj struclę. Ułóż ją na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz 40 minut w temp. 200 st. Posyp cukrem pudrem. .Źródło: Tina