Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel wiedeński"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20717
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9543
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2094
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 363
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20717
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9543
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2094
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 363
Składniki
ciasta zagniatamy, formujemy w kulę. Przykrywamy miską (nagrzaną gorącą wodą) i odstawiamy na 30 minut. Wydrążone, obrane jabłka kroimy na kawałki. Obrus płócienny prószymy mąką i najpierw wałkujemy, a potem rękami rozciągamy na nim ciasto. (Austriacy twierdzą, że ciasto musi być tak cienkie, by dało się przez nie czytać gazetę). Boki odcinamy, by uzyskać prostokąt.
Ciasto smarujemy najpierw roztopionym masłem, potem roztrzepanym jajkiem. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, umieszczamy jabłka, boki: lewy, prawy oraz górny zostawiamy wolne. Jabłka posypujemy bułką tartą, orzechami, rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę od dołu ku górze. Boki prawy i lewy zakładamy pod spód. Strudel układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do spodu. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na złoty kolor 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220oC.
Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 275 kcal, Białko 5 g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 41,3 gŹródło: Rewia