Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Strudel wiedeński"
Przepyszny sernik. Szybki, prosty. Można dodać do niego rodzynki - ale to już...
Odsłon: 4705
Sernik wiedeński to jeden z moich ulubionych serników. Jest niezwykle prosty...
Odsłon: 15079
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 329
Pyszne, kruchutkie, ciasteczka kakaowe, na święta będą wyjątkowe. Jeśli wałek...
Odsłon: 329
Składniki
ciasta zagniatamy, formujemy w kulę. Przykrywamy miską (nagrzaną gorącą wodą) i odstawiamy na 30 minut. Wydrążone, obrane jabłka kroimy na kawałki. Obrus płócienny prószymy mąką i najpierw wałkujemy, a potem rękami rozciągamy na nim ciasto. (Austriacy twierdzą, że ciasto musi być tak cienkie, by dało się przez nie czytać gazetę). Boki odcinamy, by uzyskać prostokąt.
Ciasto smarujemy najpierw roztopionym masłem, potem roztrzepanym jajkiem. Na środku, wzdłuż dłuższego boku, umieszczamy jabłka, boki: lewy, prawy oraz górny zostawiamy wolne. Jabłka posypujemy bułką tartą, orzechami, rodzynkami, cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę od dołu ku górze. Boki prawy i lewy zakładamy pod spód. Strudel układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem do spodu. Smarujemy roztopionym masłem. Pieczemy na złoty kolor 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 220oC.
Po upieczeniu zostawiamy na 5 minut w wyłączonym piekarniku. Ciasto z wierzchu powinno być chrupkie, a w środku miękkie.
Czas przygotowania 70 minut. Cena jednej porcji około 0,80 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 275 kcal, Białko 5 g, Tłuszcz 17g, Węglowodany 41,3 gŹródło: Rewia
Przepisy Desery
Desery
Rogaliki z białego sera
Desery
Lekki sernik na zimno swiąteczny
Desery
Mazurek czekoladowy z czarną porzeczką.
Desery
Babka piaskowa z budyniem
Rogaliki z białego sera
Pyszne rogaliki serowe z nadzieniem z dżemu wiśniowego , idealne do popołudni...
Odsłon: 72
Lekki sernik na zimno swiąteczny
Święta wielkanocne to czas mazurków, bab i innych pysznych ciast. Uwielbiam...
Odsłon: 115