Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Strudel z rabarbarem"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 920
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1864
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6419
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 920
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1864
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6419
Składniki
ok. 80 minut • Porcja 270 kcal • Koszt porcji ok. 2,50 zł • Przepis na 10 porcji
Mąkę przesiej, wymieszaj ze szczyptą soli, dodaj żółtko i 125 ml wody. Zagnieć nieklejące się ciasto, uformuj kulę, posmaruj ją olejem, przykryj folią i odstaw na 30 minut.
Gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne, pokrój na kawałeczki. Rabarbar oczyść, pokrój w plasterki. Dodaj namoczone wcześniej i odsączone rodzynki, posiekane orzechy, cynamon i cukier. Wymieszaj.
Rozwałkuj ciasto, przenieś na ściereczkę oprószoną mąką i rozciągnij. Posmaruj połową roz topionego masła, posyp tartą bułką i rozłóż farsz równą warstwą. Zwiń ciasto w roladę.
Ułóż roladę na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zawinięciem pod spód. Piecz w temperaturze 180°C około 45 minut. Co pewien czas smaruj pozostałym masłem.
Wystudzony strudel posyp cukrem pudrem. Udekoruj rozetkami bitej śmietany i listkami świeżej mięty.Źródło: Kobieta i życie