Desery Przepis na:
Szybka babka

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 17
Dodano: 08.06.2010
Odsłon: 2509
Składniki
- cukier, 1 szkl.
- jajka, 3 szt.
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- mąka, 2,5 szkl.
- olej, 1/2 szkl. + 2 łyżeczki
- mleko, 1/2 szkl. + 2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 2 płaskie łyżeczki
- kakao, 1 łyżeczka
- zapach migdałowy, kilka kropel
> 6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Cukier, c. waniliowy i jajka ucieramy. Dodajemy wszystkie składniki (prócz kakao i zapachu) i wyrabiamy na gładką masę. Wylewamy na przygotowaną formę (np. dwie średnie keksówki) zostawiając na dnie około 2-3 łyżki masy. Do niej właśnie dosypujemy kakao, szczyptę proszku do pieczenia, zapach migdałowy i po dwie łyżeczki oleju i mleka. Wyrabiamy i zaraz potem wylewamy do formy, na białą masę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 45 minut w temp. 160 stopni. Przed wyjęciem należy patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, bo piec piecowi nierówny. Smacznego.
Komentarze do przepisu (0)