Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szybki torcik jabłkowy"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5282
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5282
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 836
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11706
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1304
Składniki
Jabłka obierz ze skórki, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne, po czym zetrzyj na dużych oczkach. Po starciu zważ jabłka i sprawdź, czy jest ich 25 dag.
Do misy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodaj stopiony, schłodzony tłuszcz, wbij jajka, dolej śmietankę i dołóż starte jabłka.
Wszystko razem dobrze wymieszaj. Gotową masą napełnij tortownicę (o średnicy 24 cm), którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką. Piecz w temp. 150°C około 45 minut. Po wyjęciu z pieca pozostaw ciasto w formie do całkowitego ostygnięcia.
Nie wyjmując ciasta z tortownicy, rozsmaruj na nim dżem. Jabłka do dekoracji pokrój wraz ze skórką w cienkie plasterki. Plastry jabłek możesz wcześniej zblanszować gorącą wodą z sokiem cytrynowym, potem osącz je i poczekaj aż wystygną.
Schłodzone jabłka poukładaj na cieście i zalej galaretką, przygotowaną dokładnie według przepisu na opakowaniu. Poczekaj aż dobrze stężeje i zdejmij formę.
70 minut, Porcja: 255 kilokalorii
Nie ma lepszej przyprawy do jabłek, jak cynamon. Ale używaj go z umiarem. Świetnie pasują do jabłek także rodzynki, żurawina i orzechy.Źródło: Świat i Ludzie