Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Torcik espresso z czekoladą"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10677
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4798
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 903
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9110
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1349
Składniki
Masło stop i odstaw. Ciasteczka pokrusz w malakserze i połącz z masłem. Wymieszaj. Tortownicę posmaruj tłuszczem. Spód i brzeg (na wysokość 1 cm) wylep przygotowaną masą. Dociśnij. Piecz w temperaturze 175o C ok. 15 minut. Wystudź.
Czekoladę posiekaj i stop w gorącej kąpieli wodnej. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Porcjami dodawaj twaróg i śmietanę, a na końcu budyń.
Kawę rozpuść w łyżce wrzątku. Odłóż ok. 1/4 masy serowej, wymieszaj ją z kawą. Do reszty dodaj stopioną czekoladę. Masę czekoladową rozsmaruj na podpieczonym spodzie i wyłóż na nią masę kawową. Tortownicę wstaw do większej formy napełnionej wodą do wysokości ok. 1 cm. Całość piecz godzinę w temperaturze 175o C.
Mleczną polewę stop według przepisu. Rozsmaruj na spodzie płaskiego naczynia. Gdy polewa stwardnieje, łopatką zeskrob grube wiórki i udekoruj torcik. Czas przygotowania: 100 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 600 kcalŹródło: Na żywo