Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort brzoskwiniowy z adwokatem"
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2975
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 51
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2975
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 128
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 51
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 64
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 62
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem (odłóż 4 łyżki) i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając, dodawaj po jednym żółtku.
Migdały wymieszaj z mąką, tartą bułką i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawaj do masy maślanej. Zmiksuj. Białka ubij i wymieszaj z ciastem. Wylej je do formy i piecz w temperaturze 175o C ok. 30 minut.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Brzoskwinie odsącz, następnie foremką wytnij z nich kilka gwiazdek do dekoracji, resztę pokrój na kawałki.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z sokiem cytrynowym, 4 łyżkami cukru i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź i wymieszaj z 2 łyżkami śmietany z likierem, następnie dodaj resztę śmietany.
Odłóż szklankę kremówki, resztę ubij z cukrem waniliowym. Połącz z masą z likierem.Upieczony spód ułóż w tortownicy. Posmaruj kilkoma łyżkami kremu z likierem. Wkoło brzegu ustaw waflowe rurki.
Do reszty kremu dodaj brzoskwinie i wyłóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Odłożoną kremówkę ubij i wyciśnij rozetki na wierzch tortu. Oprósz kakao i udekoruj wyciętymi gwiazdkami z brzoskwiń.
<strong>Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 430 kcal.</strong>Źródło: Na żywo