Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort brzoskwiniowy z adwokatem"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną tortillę z mięsem mielony, a do t...
Odsłon: 113
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 94
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2155
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 483
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 487
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną tortillę z mięsem mielony, a do t...
Odsłon: 113
Dzisiaj smaczna słodka i sycąca przekąska. Zapraszam bo warto.
Odsłon: 94
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały i delikatny domowy pasztet wie...
Odsłon: 2155
Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami, skwarkami z cebulką na kościach wę...
Odsłon: 483
Polecam wypróbować tak podane kopytka smakują wspaniale.
Odsłon: 487
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrem (odłóż 4 łyżki) i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając, dodawaj po jednym żółtku.
Migdały wymieszaj z mąką, tartą bułką i proszkiem do pieczenia. Porcjami dodawaj do masy maślanej. Zmiksuj. Białka ubij i wymieszaj z ciastem. Wylej je do formy i piecz w temperaturze 175o C ok. 30 minut.
Żelatynę wymieszaj z niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Brzoskwinie odsącz, następnie foremką wytnij z nich kilka gwiazdek do dekoracji, resztę pokrój na kawałki.
Kwaśną śmietanę wymieszaj z sokiem cytrynowym, 4 łyżkami cukru i likierem. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź i wymieszaj z 2 łyżkami śmietany z likierem, następnie dodaj resztę śmietany.
Odłóż szklankę kremówki, resztę ubij z cukrem waniliowym. Połącz z masą z likierem.Upieczony spód ułóż w tortownicy. Posmaruj kilkoma łyżkami kremu z likierem. Wkoło brzegu ustaw waflowe rurki.
Do reszty kremu dodaj brzoskwinie i wyłóż do tortownicy. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Odłożoną kremówkę ubij i wyciśnij rozetki na wierzch tortu. Oprósz kakao i udekoruj wyciętymi gwiazdkami z brzoskwiń.
<strong>Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 430 kcal.</strong>Źródło: Na żywo