Do góry

Desery Przepis na:

Tort czapka Dziadka Mroza

Tort czapka Dziadka Mroza

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14902

Dodano:

Odsłon: 1

Wypróbowany przepis na "Tort czapka Dziadka Mroza"

Składniki

  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz i mąka do formy. Krem: śmietana kremówka
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 3 banany. Wykończenie: śmietana kremówka
  • cukier waniliowy
  • czerwony barwnik spożywczy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem, wsyp mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wyłóż do tortownicy. Piecz w temperaturze 160° C przez 40 minut. Schłódź.

  2. Kremówkę ubij z cukrem waniliowym. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, wymieszaj i schłódź. Połącz z bitą śmietaną. Na cieście rozłóż plasterki bananów i przykryj je masą śmietanową, tworząc półkulę (czapkę). Wstaw tort do lodówki.

  3. Śmietankę ubij z cukrem waniliowym, część odłóż, a resztę zafarbuj na czerwono. Czerwoną masą napełnij worek cukierniczy z końcówką z gwiazdką. Cały tort ozdób drobnymi kopczykami.

  4. Resztę bitej śmietany przełóż do worka cukierniczego z gładką końcówką i wyciśnij na dolną krawędź czapki, aby powstała lamówka z kożuszka. Na szczycie zrób kopczyk, czyli pompon. Gotowy tort wstaw do lodówki.

  5. Czas przygotowania: 80 minut. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 190 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń