Do góry

Desery Przepis na:

Tort czekoladowo-bananowy

Tort czekoladowo-bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14904

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Tort czekoladowo-bananowy"

Składniki

  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 125 g cukru
  • 45 g mąki
  • 20 g kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 laska wanilii
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 200 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 400 g śmietany kremówki
  • 3-4 banany
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 30 g wiórków czekoladowych do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort czekoladowo-bananowy

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, dosypując porcjami 75 g cukru. Pianę z białek połącz z żółtkami. Mąkę przesiej z kakao i porcjami wsypuj do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj ciasto łyżką.

  2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz około 15 minut. Po wyjęciu z piekarnika studź spód ok. godziny.

  3. Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody i odstaw, by spęczniała. Banany obierz, pokrój na 2-3 centymetrowe kawałki i ułóż na czekoladowym spodzie. Pozostaw wolny brzeg o szerokości 1 cm. Wanilię rozetnij wzdłuż i zeskrob rdzeń. Wymieszaj go z 50 g cukru i sokiem z cytryny. Do tego dodaj żelatynę. Potem podgrzewaj na małym płomieniu, aż żelatyna się stopi.

  4. Wymieszaj całość z kwaśną śmietaną. Ubij 200 g kremówki i dodaj do tężejącej kwaśnej śmietany. Krem rozsmaruj na bananach i wstaw do lodówki na 4 godziny. Podgrzej 100 g kremówki, rozpuść w niej czekoladę. Polewą posmaruj wierzch tortu i schłódź, by zastygła.

  5. Pozostałą śmietanę ubij i przełóż do szprycy. Wyciśnij na torcie małe rozetki i udekoruj go wiórkami czekoladowymi.

  6. Czas przygotowania: 110 minut

  7. Cena porcji: ok. 4,5 zł. Kalorie: porcja 620 kcal

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń