Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort mokka z wiśniami"
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 7
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1150
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 171
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 237
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 7
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1150
O szakszuce nie pisałam jeszcze na blogu, ale z prawie ostatnich pomidorów pr...
Odsłon: 171
W jesienne wieczory do herbatki marzy się ciepła domowa szarlotka, ta jest id...
Odsłon: 237
Składniki
Śmietanę podgrzej. Połam 3 i 1/2 tabliczki czekolady, wrzuć do śmietany. Mieszaj, aż się rozpuści. Wystudź. Wstaw do lodówki. Jajka ubij z cukrem i cukrem waniliowym. Dosyp obie mąki i proszek do pieczenia. Resztę czekolady posiekaj. Dodaj do ciasta. Wymieszaj. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Biszkopt wystudź, potem rozetnij na 3 blaty.
Jeden blat ułóż w tortownicy. Kompot z wiśni zagotuj, rozpuść w nim żelatynę. Tężejącą galaretkę rozsmaruj na biszkopcie. Przykryj drugim krążkiem ciasta. Czekoladową śmietanę wymieszaj z likierem, ubij. Rozsmaruj 2/3 kremu na biszkopcie. Przykryj ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu posmaruj resztą kremu. Schłodź. Udekoruj, np. bitą śmietaną, wiórkami czekolady i wiśniami.Źródło: Naj