Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort rabarbarowo-malinowy"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18796
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9517
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18796
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9517
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2079
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4080
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 688
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 352
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, dosypując połowę cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki.
Rabarbar oczyść, pokrój. W garnku zagotuj 1/3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru. Wrzuć rabarbar i gotuj 5 minut. Na minutę przed końcem gotowania wyjmij (i odsącz) 15 kawałków rabarbaru do dekoracji. Do reszty wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.
Na jeden blat ciasta (w tortownicy) wyłóż tężejącą masę ra barbarową. Mascarpone połącz z twarogiem, drugim cukrem waniliowym i resztą cukru. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając.
Maliny zmiksuj. Krem serowy połącz z żelatyną i rozsmaruj na galaretce rabarbarowej. Łyżką nałóż mus malinowy i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki.
Pistacje zmiel. Śmietanę ubij z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Tort posmaruj bitą śmietaną, brzegi obsyp pistacjami. Udekoruj malinami i melisą.Źródło: Na żywo