Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort rabarbarowo-malinowy"
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5381
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1728
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5274
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1776
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij, dosypując połowę cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj z żółtkami. Obie mąki połącz z proszkiem do pieczenia i wsyp do masy jajecznej. Delikatnie wymieszaj.
Tortownicę wyłóż pergaminem i napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175° C. Piecz ok. 25 minut. Biszkopt wystudź, a potem rozetnij na dwa placki.
Rabarbar oczyść, pokrój. W garnku zagotuj 1/3 szklanki wody z 4 łyżkami cukru. Wrzuć rabarbar i gotuj 5 minut. Na minutę przed końcem gotowania wyjmij (i odsącz) 15 kawałków rabarbaru do dekoracji. Do reszty wsyp galaretkę, mieszaj, aż się rozpuści, wystudź.
Na jeden blat ciasta (w tortownicy) wyłóż tężejącą masę ra barbarową. Mascarpone połącz z twarogiem, drugim cukrem waniliowym i resztą cukru. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając.
Maliny zmiksuj. Krem serowy połącz z żelatyną i rozsmaruj na galaretce rabarbarowej. Łyżką nałóż mus malinowy i lekko przemieszaj obie warstwy widelcem, aby powstał marmurkowy wzorek. Przykryj drugim biszkoptem i wstaw do lodówki.
Pistacje zmiel. Śmietanę ubij z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym. Tort posmaruj bitą śmietaną, brzegi obsyp pistacjami. Udekoruj malinami i melisą.Źródło: Na żywo