Do góry

Desery Przepis na:

Tort Sachera

Tort Sachera

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28007

Dodano:

Odsłon: 10

Sprawdzony przepis na "Tort Sachera"

Składniki

  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 8 jajek
  • 150 g masła
  • op. cukru waniliowego
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • słoik (350 g) marmolady morelowej
  • 2 łyżki likieru morelowego. Polewa:
  • 200 g czekolady
  • łyżka oleju
  • 200 g cukru
  • 1/2 szkl. wody (lub op. polewy czekoladowej)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrami. Ucieraj dalej, dodając po 1 żółtku. Wlej ostudzoną czekoladę, wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy czekoladowej. Białka ubij z cukrem pudrem. Wmieszaj do ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto. Piecz ok. godz. w 180°C. Ostudź w formie. Wyjmij i przekrój na 2 blaty.

  2. Marmoladę podgrzej z likierem. Przełóż ciasto, a następnie odstaw do wystudzenia.

  3. Zrób polewę: stop czekoladę, połącz z olejem. W garnku wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj. Ostudź, chłodny roztwór dodaj do czekolady, wymieszaj. Nałóż na tort.

  4. Legandarny tort stworzył 16-letni Franz Sacher, uczeń szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w 1832 roku. Dziś powstaje w słynnej cukierni Hotelu Sacher w Wiedniu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń