Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort stracciatella z malinami"
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1498
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1230
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1342
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1053
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1498
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1230
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1342
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1053
Składniki
60 min • Porcja 520 kcal • Koszt porcji ok. 3 zł • Przepis na 12 porcji
Margarynę topię, dodaję połamaną na kawałki czekoladę. Mieszam, aż czekolada się rozpuści. Lekko studzę. Jajka ubijam z cukrem, około 7 min. Dodaję stopioną czekoladę. Kakao mieszam z przecedzoną kawą, śmietaną i z mlekiem. Dodaję do jajek. Wsypuję przesianą mąkę zmieszaną z solą, proszkiem i sodą. Dokładnie mieszam szpatułką.
Ciasto przelewam na przygotowaną blaszkę 34x27 cm. Piekę ok. 45 min. w temp. 165°C. Studzę i przepoławiam.
Śmietankę ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dosypuję cukier puder.
Dodaję mascarpone, chwilę ucieram, do połączenia się składników. Dodaję 50 g gorzkiej i 50 g mlecznej czekolady startych na drobnych oczkach. Dokładnie mieszam. Na pierwszy blat ciasta wykładam 1/3 kremu, rozkładam 3/4 malin, smaruję znowu 1/3 kremu i przykrywam drugim blatem ciasta.
Na wierzchu rozsmarowuję resztę kremu, układam resztę malin, posypuję pozostałą czekoladą.
Magdalena Tabaczyk z Barwina.Źródło: Kobieta i życie