Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Tort z kiwi i owocami kandyzowanymi"
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 583
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 755
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 250
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 583
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 755
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 250
Składniki
Wsyp do misy bułkę tartą, kandyzowane owoce, rodzynki i skórkę startą z cytryny. Zalej wszystko likierem owocowym. Wymieszaj i odstaw na około pół godziny.
Żółtka oddziel od białek. Źółtka zmiksuj na puszystą masę, dodając 10 dag cukru i miękkie masło. Powstałą masę dodaj do składników wymieszanych z owocami i likierem.
Z białek, szczypty soli i reszty cukru ubij sztywną pianę. Dodaj ją do masy i wymieszaj.
Ciasto rozprowadź w wysmarowanej i wysypanej tortownicy, najlepiej o średnicy ok. 26 cm. Piecz je w nagrzanym piekarniku w temperaturze ok. 180o C przez 40 minut.
Gdy wystygnie, na wierzch wyłóż ubitą na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Udekoruj plasterkami kiwi, kawałkami ananasa i rodzynkami. Czas przygotowania: ok. 80 min
Cena porcji: ok. 3,5 zł Kalorie: porcja 375 kcalŹródło: Na żywo