Do góry

Desery Przepis na:

Tort ze śliwkami i bitą śmietaną

Tort ze śliwkami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14910

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Tort ze śliwkami i bitą śmietaną"

Składniki

  • 4 jajka
  • 20 dag cukru
  • 15 dag mąki krupczatki
  • budyń waniliowy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • 3 łyżki oleju. Krem i dekoracja: szklanka mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • trochę więcej niż pół kostki masła
  • łyżka rumu
  • 75 dag śliwek
  • płatki migdałowe
  • 1 jasna galaretka
  • duża śmietana kremówka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Tort ze śliwkami i bitą śmietaną

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Przesiej mąkę z budyniem w proszku, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

  2. Sypką mieszankę wraz z olejem przełóż do jajecznego kremu. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz w temperaturze 160° C ok. 35 minut. Schłódź.

  3. Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Schłódź go, a potem zmiksuj z miękkim masłem i rumem. Umyj śliwki i usuń pestki. Kilka pokrój na małe kawałeczki. Odłóż 4 łyżki kremu. Do reszty dodaj pokrojone śliwki.

  4. Upieczone ciasto przekrój poziomo i przełóż kremem ze śliwkami tak, by obie części się skleiły. Cały tort posmaruj kremem bez śliwek. Boki posyp płatkami migdałów, na wierzch połóż resztę śliwek.

  5. Wyłóż na nie tężejącą galaretkę. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietaną.

  6. Czas przygotowania: 95 minut

  7. Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 387 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń