Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Tort ze śliwkami i bitą śmietaną"
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6811
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 183
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4399
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11958
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6811
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5607
Składniki
Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Przesiej mąkę z budyniem w proszku, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Sypką mieszankę wraz z olejem przełóż do jajecznego kremu. Ciasto wylej do tortownicy. Piecz w temperaturze 160° C ok. 35 minut. Schłódź.
Z mleka, cukru i budyniu w proszku ugotuj gęsty krem. Schłódź go, a potem zmiksuj z miękkim masłem i rumem. Umyj śliwki i usuń pestki. Kilka pokrój na małe kawałeczki. Odłóż 4 łyżki kremu. Do reszty dodaj pokrojone śliwki.
Upieczone ciasto przekrój poziomo i przełóż kremem ze śliwkami tak, by obie części się skleiły. Cały tort posmaruj kremem bez śliwek. Boki posyp płatkami migdałów, na wierzch połóż resztę śliwek.
Wyłóż na nie tężejącą galaretkę. Przed podaniem udekoruj ubitą śmietaną.
Czas przygotowania: 95 minut
Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 387 kcal.Źródło: Na żywo