Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Wiatraczki z morelami"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2383
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3837
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 414687
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2383
Składniki
Twaróg zmiksuj z mlekiem, olejem, cukrem i cukrem waniliowym, solą oraz 1 jajkiem. Do masy wsyp mąkę. Następnie dodaj drożdże i zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na stolnicy posypanej mąką. Placek potnij na kwadraty o boku ok. 12 cm. Boki każdego kwadratu natnij po przekątnej. Co drugi róg zawiń do środka, lekko dociśnij palcem.
Morele osącz z zalewy. Połówki moreli połóż na ciastkach. Drugie jajko roztrzep. Posmaruj nim wiatraczki. Posyp wiórkami kokosowymi. Piecz około 20 minut w temperaturze 190 stopni.Źródło: Naj