Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Wieniec drożdżowy"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2720
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 714
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 65
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2720
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1245
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 714
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 65
Składniki
Drożdże pokrusz, wymieszaj z łyżką cukru. Zalej ciepłym mlekiem. Wsyp połowę mąki i wymieszaj. Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Żółtka utrzyj z resztą cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodaj masło i ucieraj, aż powstanie puszysta masa. Wsyp resztę mąki, wlej zaczyn, wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia.
Rozwałkuj ciasto, potnij na 3 pasy. Jeden posyp pokrojonymi morelami; drugi – rodzynkami; trzeci – orzechami. Spleć pasy w wieniec. Wierzch ciasta posmaruj jajkiem, posyp cukrem.
Piecz na natłuszczonej, posypanej bułką blaszce około 40 min w temp. 180°C.
<strong>Przepis nadesłała Elżbieta Staniak z Żyrardowa</strong>Źródło: Takie jest życie