Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żeglarskie śniadanie dla dzieci"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22471
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 90
Składniki
Kromki ciemnego pieczywa (żytniego, razowego, orkiszowego, mieszanego) poprzekrawaj na połówki. Każdą połówkę posmaruj cienką warstwą masła.
Szynkę pokrój w grube plastry, a później na kawałki. Obłóż nimi kanapeczki. Przygotuj cztery plastry żółtego sera. Przekrój po skosie tak, by powstało 6 trójkątów. Odłóż je na bok, by później przygotować żagle do kanapkowych łódek.
Pomidor opłucz, osusz. Jeśli chcesz (lub jeśli podajesz kanapki maluszkowi), ułóż warzywo na sicie, sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą i obierz ze skórki. Przekrój na połówki, usuń gniazdo nasienne. Każdą połówkę podziel na trzy części.
Gałązki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Oderwij listki z gałązek, pozostaw do dekoracji kanapek.
Przygotuj sześć ozdobnych patyczków do szaszłyków (koreczków) lub wykałaczek. Ozdób je proporczykami z kawałków materiału lub z kolorowych serwetek. Nadziej trójkąty z sera tak, by imitowały żagle.
Na pokrytych szynką kanapeczkach rozłóż cząstki pomidorów. Przymocuj je do pieczywa za pomocą masztów z serowymi żaglami. Kanapki ułóż na talerzu. Ozdób liśćmi bazylii.
porcje, czas ok. 20 min; porcja – 170 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety