Do góry

Dodatki Przepis na:

sos śmietanowo-pieprzowy do mięs, ryby, gołąbków

sos śmietanowo-pieprzowy do mięs, ryby, gołąbków

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 8

Dodano:

Odsłon: 62

Jest to "podróba" słynnego sosu śmietanowego podawanego w restauracji "Relaks" w Piaskach koło Lublina. "Podróba" ponieważ słynny szef restauracji Kuba nie chciał przepisu zdradzić obiecując, że zrobi to następnym razem.Z tym sosem podawano w "Relaksie" polędwice wołową i karpia smażonego.

Składniki

  • masło 3-4 łyżki
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • śmietana 12% 200 g
  • woda przegotowana
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier
5-6 os. 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
sos śmietanowo-pieprzowy do mięs, ryby, gołąbków

Przygotowanie

  1. Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać śmietanę i podgrzewać mieszając, aż zrobi się „tołpa”. Nadal podgrzewając i mieszając dodawać wodę aż uzyska się sos bez grudek
    o konsystencji gęstej śmietany. Doprawić solą, cukrem i sokiem z cytryny (6-7 kropel) tak, by zbalansować smak (najlepiej doprawiać małymi dawkami przypraw). Sos doprawić dużą ilością świeżo mielonego pieprzu białego lub czarnego. Sos powinien być dosyć ostry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń