Do góry

Przetwory Przepis na:

Buraczki na zimę w słoiki

Buraczki na zimę w słoiki

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 60

Dodano:

Odsłon: 21863

Pyszne buraki idealne na zimę zarówno na zupę jaki i na surówkę do obiadu

Składniki

  • buraki ok 2 kg
  • Zalewa
  • woda 6 szklanek
  • sól 3 łyżki
  • Cukier 12 łyżek
  • ocet 1 szklanka
  • ziele angielskie, liść laurowy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Buraki paruję ok 4-5 kg w dużym garnku)myjemy w skórce wrzucamy do garnka zalewamy 3/4 wodą gotujemy ok 1 godzinę zostawiamy na noc rano obieramy ze skórki szatkujemy maszynką lub ręcznie na grubych oczkach. Można tez kupić gotowe parowane buraki jak kto woli. Wkładam ok 3/4 słoika dorzucam liść laurowy i ziele angielskie do każdego słoika.

  2. Zalewam buraki wkładam łyżkę i poruszam burakami aby zalewa wszędzie dotarła dolewam zalewę do pełnego słoika. Pasteryzuję ok 5-10 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń