Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetwory z czarnego bzu to alternatywa dla przesłodzonych i bardzo drogich syropów z apteki. Czarny Bez to po prostu samo zdrowie!! Działa na ciało na umysł i nawet na urodę. Zawiera wapń, żelazo, sód, potas. Ponadto rutynę, wit. A C i z grupy B. Działa uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych, rozgrzewająco, zmniejsza stany gorączkowe. Przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Reguluje procesy trawienne, wzmacnia drogi oddechowe itd. Po prostu cud miód i malina!!! Ale..... Niestety można pomylić go z trującym bzem hebd. Liście czarnego bzu są bardziej owalne zaś hebd podłużne. Czarny bez przypomina drzewo, rośnie aż do 10 m! a hebd jest raczej niskim krzewem. OWOCÓW ŻADNEGO Z BZU NIE MOŻNA JEŚĆ NA SUROWO!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8664
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 746
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8664
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10291
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 746
Składniki
-czarny bez bez problemu obiera się widelcem trzymając za ogonek od góry w dół. Owoce odchodzą idealnie gdyż są dość twarde - owoce bzu wrzucamy do gara razem z wodą tak aby poziom wody nie był wyższy niż owoców. Ja na 1 kg dałam około 300ml -dodajemy cukier wedle upodobania, jeśli dla dzieci to oczywiście troszkę więcej aby nasze przetwory nie leżakowały w spiżarce w nieskończoność;) Ja dałam 0,4 kg W woli ścisłości nie truje kota surowymi owocami bzu :))
- gotujemy od zawrzenie około 15 minut na średnim ogniu -ja wrzucam żelfix, nie za dużo -mieszamy i chwile jeszcze gotujemy -miksujemy blenderem -jeszcze gorący szybciutko przekładamy do czystych słoiczków np po ogórkach, średniej wielkości i zakręcamy wieczko ile sił w rękach:) Odwracamy do góry dnem aby wieczko załapało. Mmmmmmm pycha Moje dzieci jedzą z chlebusiem, z naleśnikiem, z gofrem, z budyniem, z ryżem a nawet bardziej wykwintnie jako konfitura do piersi z kurczaka:) Zero goryczy a smak podobny troszkę do jagodowego.
A oto listki czarnego bzu aby nie pomylić z niczym innym:))