Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem, dżemik, dżemuś z bzu zdrowy i pyszny

Dżem, dżemik, dżemuś z bzu zdrowy i pyszny

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 101

Dodano:

Odsłon: 897

Przetwory z czarnego bzu to alternatywa dla przesłodzonych i bardzo drogich syropów z apteki. Czarny Bez to po prostu samo zdrowie!! Działa na ciało na umysł i nawet na urodę. Zawiera wapń, żelazo, sód, potas. Ponadto rutynę, wit. A C i z grupy B. Działa uszczelniająco na ściany naczyń krwionośnych, rozgrzewająco, zmniejsza stany gorączkowe. Przeciwbakteryjnie i antywirusowo. Reguluje procesy trawienne, wzmacnia drogi oddechowe itd. Po prostu cud miód i malina!!! Ale..... Niestety można pomylić go z trującym bzem hebd. Liście czarnego bzu są bardziej owalne zaś hebd podłużne. Czarny bez przypomina drzewo, rośnie aż do 10 m! a hebd jest raczej niskim krzewem. OWOCÓW ŻADNEGO Z BZU NIE MOŻNA JEŚĆ NA SUROWO!

Składniki

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 400g cukru (zależy od upodobania do słodkości;)
  • woda
  • ewentualnie żelfix
  • można dodać troche słodkiego winogrona
  • sok z cytryny
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem, dżemik, dżemuś z bzu zdrowy i pyszny

Przygotowanie

  1. -czarny bez bez problemu obiera się widelcem trzymając za ogonek od góry w dół. Owoce odchodzą idealnie gdyż są dość twarde

    - owoce bzu wrzucamy do gara razem z wodą tak aby poziom wody nie był wyższy niż owoców. Ja na 1 kg dałam około 300ml

    -dodajemy cukier wedle upodobania, jeśli dla dzieci to oczywiście troszkę więcej aby nasze przetwory nie leżakowały w spiżarce w nieskończoność;)
    Ja dałam 0,4 kg

    W woli ścisłości nie truje kota surowymi owocami bzu :))

  2. - gotujemy od zawrzenie około 15 minut na średnim ogniu

    -ja wrzucam żelfix, nie za dużo

    -mieszamy i chwile jeszcze gotujemy

    -miksujemy blenderem

    -jeszcze gorący szybciutko przekładamy do czystych słoiczków np po ogórkach, średniej wielkości i zakręcamy wieczko ile sił w rękach:) Odwracamy do góry dnem aby wieczko załapało.

    Mmmmmmm pycha

    Moje dzieci jedzą z chlebusiem, z naleśnikiem, z gofrem, z budyniem, z ryżem a nawet bardziej wykwintnie jako konfitura do piersi z kurczaka:)
    Zero goryczy a smak podobny troszkę do jagodowego.

  3. A oto listki czarnego bzu aby nie pomylić z niczym innym:))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń